Management Buy Out (MBO)

Van manager naar (mede-)eigenaar is een belangrijke en intensieve stap

Bij een Management Buy Out (MBO) nemen Ć©Ć©n of meer personen uit het bestaande managementteam de onderneming geheel of gedeeltelijk over. Van manager naar (mede-)eigenaar is een belangrijke en intensieve stap.

Een onafhankelijke adviseur is bij een Management Buy Out sterk aan te raden

We herkennen een aantal factoren die van belang zijn voor een succesvolle MBO. Als manager kent u het bedrijf. Als (mede)eigenaar spelen andere zaken ook een rol. U dient de onderneming dan ook met voldoende afstand en rationeel te beoordelen. Allereerst moet het bedrijf na de MBO in continuĆÆteit kunnen groeien. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het komt regelmatig voor dat een bedrijf na een overname niet voldoende cashflow genereert. Hulpmiddelen hierbij zijn het ondernemingsplan en een onafhankelijke sparringpartner. Het ondernemingsplan vormt een leidraad voor uzelf en is tevens een middel ter ondersteuning van de benodigde financiering. Verder is het essentieel dat u niet te veel betaalt voor de onderneming en moet u verrassingen zien te voorkomen. Hoewel u het bedrijf van binnenuit kent, is een onafhankelijk (beperkt) boekenonderzoek, het zogenaamde due diligence, en een onafhankelijke adviseur sterk aan te raden. Tot slot is het belangrijk dat het managementteam in balans is en over voldoende individuele kwaliteiten beschikt.

De financiƫn

Meestal is de hoeveelheid eigen financiƫle middelen niet voldoende voor een MBO. U moet dus op zoek naar andere financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld via banken, door deelname van participatiemaatschappijen en/of door afspraken te maken met de verkoper. Zo kunt u met de verkoper afspreken zijn bedrijf in fases over te nemen of in termijnen te betalen.

Meer bieders

Is er een externe bieder die meer wil bieden dan u? U kansen hoeven nog niet verkeken te zijn. Uw vertrouwensrelatie met de eigenaar en uw managementpositie werken in uw voordeel. Bovendien heeft u veel kennis van het bedrijf, waardoor het koopproces sneller afgerond kan worden.

Wij adviseren de aandeelhouder

Wij adviseren de aandeelhouder(s) bij de waardebepaling en verkoop van (een deel) van hun onderneming en bereiden de toetreding van de manager voor. Als wij voor de MBO-kandidaat werken bereiden wij u als manager voor op een MBO, ondersteunen u bij de waardeanalyse en adviseren u bij de koop van (een deel van) de onderneming. Daarnaast kunnen wij u adviseren bij de financiering.

Is onze aanpak wat u zoekt?

Onze specialisten Hans en Maurice vertellen u graag meer over hoe zij kun expertise kunnen inzetten bij uw onderneming. Onze focus heeft maar Ć©Ć©n doel: waarde vermeerderen voor u. En met InCorpe naast u maakt u de juiste beslissingen een stuk eenvoudiger. Neem contact met ons voor een vrijblijvende kennismaking.

Direct contact met ons

Meer weten?

Vrijblijvend kennismaken is altijd een goed idee als u wilt weten wat de mensen van InCorpe voor uw onderneming kunnen betekenen. Neem contact met ons op en wij vertellen u er graag meer over.

Contact met InCorpe

Direct contact met ons

Bel 088 283 33 00Ā 

Antwoord binnen 24 uur

Mail naar info@incorpe.nl

Management Buy Out (MBO)