Case

‘Het op tijd starten met een verkooptraject, dat kunnen we iedereen aanraden.’

Brookhuis Textieltechniek dateert uit 1920 en kent een rijke historie. Gestart als agent voor een twintigtal spinnerijen in Enschede en omgeving, groeide Brookhuis uit tot een toonaangevende agenturen firma voor alle denkbare textiel (technische) processen. Sinds de overname in 2014 voerden Gineke Zwaferink-Berenpas en Pieter de Feijter de scepter over Brookhuis Textiel Techniek BV. Met hun ruime ervaring binnen de textielindustrie vormden zij tien jaar lang de ruggengraat van de organisatie. Na een succesvol verkooptraject droegen zij per 1 januari 2024 hun aandelen over aan Michiel Smits.

door

Partner

Pieter: “In de zomer van 2022 kaartte ik het onderwerp aan bij Gineke. Het onverwachts en te vroeg overlijden van twee goede vrienden, zette mij aan het denken. Ik ben gezond, de kinderen zijn het huis uit, hoe lang heb ik zelf nog te leven en hoe wil ik die jaren doorbrengen?” Gineke: “Het idee om te starten met een verkooptraject terwijl er nog geen noodzaak was, sprak mij aan. Ik werkte al zo’n 40 jaar. Waarom zou ik niet wat minder gaan doen?”

De ondernemers spraken met drie partijen, die door hun netwerk werden aangedragen. Bij InCorpe was het gevoel direct goed. “Ze waren niet de goedkoopste, maar hun aanpak en Twentse nuchterheid spraken ons direct aan. Ze waren opvallend goed voorbereid, stelden de juiste vragen en schetsten helder hoe een traject eruit kon zien. Op basis van hun persoonlijke benadering was de keuze gauw gemaakt.

Het traject begon met het in kaart brengen van wie en hoe wij zijn. En van wat wij doen. Wij werden zelf ook aan het werk gezet, maar Mats en Maurice hebben ons hier enorm bij geholpen. Dat was heel waardevol. Je kunt het tenslotte maar één keer echt goed neerzetten en zelf zie je niet altijd alles even bewust. Uiteindelijk kwam alles samen in een memorandum van 40 pagina’s.

Het was bijzonder om te ervaren dat er veel belangstelling was voor ons bedrijf. Wij hadden een goede EBITDA, zeker voor een handelsonderneming. We spraken intensief met verschillende geïnteresseerden. Mats en Maurice namen ons heel veel werk uit handen. Dat was fijn. Zo konden wij onze focus op de business houden.”

Een bedrijf verkopen kost veel geld. Maar met de juiste begeleiding levert het nog veel meer op.

“De begeleiding van Mats en Maurice tijdens de gesprekken met belangstellenden was top. Zij waren doortastend in hun vraagstelling en stelden ook weer andere vragen dan wij. Zij behartigden op alle fronten onze belangen. Ze zijn financieel goed onderlegd en weten exact wat er nodig is in zo’n traject. Voor alle partijen. Er komt nogal wat bij kijken. Wij zijn ervaren ondernemers, maar dit is echt wel een vak apart. Daarnaast zijn zij objectief en vrij van emoties, waar je als verkopende partij mee te maken hebt. De waardebepaling van Mats was verrassend en verhelderend. Daar hadden wij echt niet zonder gekund. Zelf ben je toch te bescheiden, bleek maar weer eens. Nu wisten we zeker dat er een reële waardebepaling lag. Voor alle partijen. Een verkooptraject kost veel geld. Naast de kosten van InCorpe, waren er nog andere bijkomende kosten. Alles bij elkaar loopt dat flink op. Maar het was het dubbel en dwars waard. Het heeft ons heel veel meer opgeleverd.

De laatste fase van zo’n verkooptraject is intensief. Mats en Maurice stonden echt dag en nacht én in het weekend voor ons klaar. Heel bijzonder. Zelfs als ze op vakantie waren, dan waren ze nog op de hoogte van de ontwikkelingen. Constructieve gesprekken met de kopende partij, scherp blijven tot het eind en dat vooral in de gesprekken met meerdere partijen bij elkaar. Als tussenpersoon en belangenbehartiger halen ze de ijzers voor je uit het vuur.

We kijken bijzonder positief terug op het traject. De afronding was minder romantisch dan gedacht. Digitaal je handtekening zetten bij zo’n belangrijke transactie, dat is toch anders dan een fysiek moment bij elkaar, zoals dat vroeger ging. Los van hun kennis, kunde en inzet, zijn het bij InCorpe ook gewoon écht leuke mensen. Dat maakt verschil in zo’n intensief traject. We hebben er goede herinneringen aan en hebben nog steeds contact met Mats en Maurice.”

Onze tip? Start op tijd!

“Het op tijd starten met een verkooptraject, en dus niet pas wanneer ‘het moet’, dat kunnen we iedereen aanraden. Je bedrijf verkopen, dat is nogal wat. Kies dus met zorg wie jouw belangen behartigt. Kijk niet alleen naar wat de begeleidende partij voor tarief vraagt, maar ook naar wat je ervoor terugkrijgt. Dat kennis en kunde optimaal moeten zijn, dat staat buiten kijf. Maar daarnaast is het toch echt mensenwerk. Er moet een klik zijn.”

Partner

Maurice is een ondernemende en gedegen finance professional. Zijn uitgebreide ervaring heeft hij opgedaan in het bankwezen en bij investeringsmaatschappij Reggeborgh. Hij weet ondernemers succesvol te adviseren en te begeleiden bij vraagstukken op het gebied van overnames, waarderingen en financieringen.

Specialismen

aantrekken groeikapitaal
bedrijf verkopen
bedrijfsovernames
bedrijfsfinanciering

Meer weten?

Heeft u een vraag over hoe InCorpe u kan helpen of adviseren?
Neem dan contact op, we maken graag kennis met u! 

Contact met InCorpe

Direct contact met ons

Antwoord binnen 24 uur

Mail naar info@incorpe.nl

‘Het op tijd starten met een verkooptraject, dat kunnen we iedereen aanraden.’