Blog

‘De dynamiek van de transactiepraktijk geeft mij energie’

‘Afgelopen zomer ben ik gestart als Senior Adviseur Corporate Finance bij InCorpe. Hiervoor werkte ik zes jaar bij een soortgelijke organisatie. Ik heb er veel transacties mogen doen en veel geleerd. Via mijn netwerk raakte ik op een gegeven moment in gesprek met InCorpe, waarop ik besloot om de overstap te maken. Ik vind het heel prettig hier. Iedereen is heel verschillend en we vullen elkaar goed aan. Ik weet inmiddels dat de transactiepraktijk enorm ‘deal gedreven’ kan zijn, maar bij InCorpe speelt de advisering erom heen ook een grote rol en begeleiden we ook o.a. veel groeifinancieringen en het proces rondom het verkoop gereedmaken.’

door

Senior adviseur Corporate Finance

‘Ik ben geboren en getogen in Boekelo en ben de middelste van een drieling. Achteraf kan ik zeggen dat dit me veel gebracht heeft in mijn werk. Na de middelbare school besloot ik bedrijfskunde te gaan studeren in Enschede, de stad waar ik nog steeds woon. Het was een brede opleiding, van management tot aan economie en recht. Precies de elementen die ook in een transactie voorkomen. Waar mijn vrouwelijke studiegenoten vervolgens veelal voor de richting HR kozen, besloot ik een andere kant op te gaan. Tegenwoordig worden fusies en overnames door iets meer vrouwen uitgevoerd, maar de ruime meerderheid is en blijft toch man in dit vakgebied. Ik heb dan ook altijd in een mannenomgeving gewerkt. Het bevalt me wel!

Na mijn afstuderen volgde ik een traineeship bij de Rabobank. Na drie jaar kwam ik vanwege mijn financiële achtergrond bij een regionaal accountantskantoor terecht waarna ik de overstap naar de transactiepraktijk heb gemaakt. In de transactiepraktijk kijk je vooral naar de toekomst; hoe winstgevend een organisatie is en hoe dat verder vergroot kan worden.

Het leukste van dit werk? Het begeleiden van de ondernemer die vaak toch door een rollercoaster heen gaat. Kijk, wij proberen op basis van cijfers zo’n transactie zo goed mogelijk uit te onderhandelen. Vrij rationeel allemaal. Maar bij die ondernemer gebeurt er van alles. In één keer komt er een bedrag op tafel te liggen voor zijn onderneming waar hij dag en nacht, met bloed, zweet en tranen – vaak wel vijftig à zestig uur per week – in heeft gestoken. Is dit dan inderdaad het bedrag waarop hij hoopte? Kan hij met dat bedrag richting zijn pensioen? Of richting de volgende uitdaging?

Goed kunnen communiceren is belangrijk in dit vak. Je wilt immers ook een band opbouwen met zowel je klant als de koper en de adviseur aan de andere kant. Hoe opener je naar elkaar bent, des te beter je je in elkaar kunt vinden en des te soepeler het hele proces verloopt. Verder dien je niet alleen over harde, maar ook zachte kwaliteiten te beschikken om dit werk te kunnen doen.

Wat dit werk soms lastig maakt, is dat het hollen of stilstaan is. Vooral in de afrondingsfase moet er vaak veel gebeuren en moeten er deadlines worden gehaald. Sinds ik een jaar geleden moeder werd, merk ik dat dit meer van me vraagt. Het is toch schakelen als de telefoontjes binnen blijven komen op je vrije dag. Je wil toch oppakken, zodat je rustiger het weekend in kunt, maar tegelijkertijd ben ik met mijn dochter. Natuurlijk kan ik het doorschuiven naar een collega, want doorgaans werken we in tweetallen. Maar de band die je opbouwt met jouw klant is na verloop van tijd zó persoonlijk, dat het soms best een uitdaging is om los te laten.’

Senior adviseur Corporate Finance

Na het afronden van de bachelor MER heeft Joyce de master Bedrijfskunde aan de Universiteit van Enschede behaald. Inmiddels is zij alweer ruim 6 jaar actief in de M&A wereld, waarin zij veel verschillende transacties heeft mogen begeleiden.

Specialismen

Bedrijf kopen
Bedrijf verkopen
Opvolging familiebedrijf
Werknemersparticipatie.

Meer weten?

Heeft u een vraag over hoe InCorpe u kan helpen of adviseren?
Neem dan contact op, we maken graag kennis met u!

Contact met InCorpe

Direct contact met ons

Antwoord binnen 24 uur

Mail naar info@incorpe.nl

‘De dynamiek van de transactiepraktijk geeft mij energie’