Blog

De wereld anno nu

Fusies en overnames vinden plaats in elke omvang en zijn niet langer voorbehouden aan de grote ondernemingen. Deze toenemende populariteit hangt samen met snel veranderende marktomstandigheden, moeilijk te vinden personeel en een grote hoeveelheid beschikbaar “goedkoop” geld in de markt. Een andere ontwikkeling zien we bij de verkopende partij, verkopers worden steeds jonger.

door

Adviseur corporate finance

De markt

Een lage rentestand heeft duidelijk zijn impact gehad op de fusie- en overnamemarkt. Door de lage rendementen c.q. hoge waardering elders in reguliere activa markten is een actieve zoektocht waarneembaar naar investeringsmogelijkheden “search for yield”. Hierdoor neemt het aantal private equityfondsen toe en is veel geld beschikbaar vanuit verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.

Momenteel is voor het eerst in 11 jaar tijd een stijgende rente waarneembaar wat in principe druk zet op waarderingen, maar ook op financierbaarheid. Het aantrekken van financiering gaat tegenkosten. Dit effect is niet alleen theoretisch maar ook al waarneembaar in de praktijk, zie hiertoe de resultaten van een enquête in de Overname Barometer September 2022 van Brookz

De markt

De coronacrisis heeft de fusie- en overnamemarkt aanzienlijk opgeschud. Bepaalde sectoren, zoals horeca en de reisbranche, zijn hard geraakt door Covid-19. Andere sectoren, zoals e-commerce, supermarkten en bouwmarkten hebben gouden tijden meegemaakt. Het is voor ons een uitdaging in een aan- of verkooptraject de corona impact te destilleren en een normalisatie toe te passen bij de daadwerkelijke waardering. Op deze manier waarborgen we voor onze klanten een succesvolle transactie door een mooi rendement.

De mens achter de deal

Een opvallende trend die we waarnemen is dat een verkoper niet altijd meer de directeur-grootaandeelhouder is die richting het pensioen gaat. We zien jonge ondernemers die kapitaal veilig willen stellen en haar vermogen willen spreiden over meerdere investeringen dan louter alles in het eigen bedrijf. Dit kan in één transactie of in een gedeeltelijke uitkoop (pre-exit). Het voordeel van een verkoop in tranches voor de koper is dat de oud aandeelhouder nog een tijdje in dienst blijft om de overdracht te bewerkstelligen. Daarnaast profiteert de verkoper van de toekomstige groei, welke een veelal strategische koper kan toevoegen.

Adviseur corporate finance

Sinds september 2022 maakt Teunis deel uit het van het team InCorpe als adviseur corporate finance Teunis heeft een accountancy achtergrond. In 2008 is hij na de middelbare school gestart met de duale accountancy opleiding aan Nyenrode Business Universiteit. Na het afronden van de post-master accountancy heeft hij de post-master IT-Auditing & Advisory aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gevolgd en afgerond.

Specialismen

strategische en financiële analyse
herstructurering
bedrijfsfinanciering
bedrijf kopen

Meer weten?

Heeft u een vraag over hoe InCorpe u kan helpen of adviseren?
Neem dan contact op, we maken graag kennis met u!

Contact met InCorpe

Direct contact met ons

Antwoord binnen 24 uur

Mail naar info@incorpe.nl

De wereld anno nu