Nieuws

André Oude Weernink: ‘Met beide benen in de modder staan’

André Oude Weernink werkte tientallen jaren bij KPMG als registeraccountant, de laatste tien jaren als adviserend accountant en sparringpartner in de transactiepraktijk. Hij zocht echter meer vrijheid, los van het keurslijf van een grote organisatie. “Ik wilde met beide benen in de modder staan, samen met ondernemers optrekken en een klankbord voor hen zijn.”

door

Partner

Zo begon InCorpe ruim vijf jaar geleden in Hengelo. Ze waren met hun drieën: naast Oude Weernink waren dat fiscaal jurist en Register Valuator Hans Bredewoud en ex-KPMG-collega accountant Jan Voskamp. Ze zijn nog altijd partners. Een jaar later kwam ook Maurice Schey erbij, daarvoor investment manager bij Reggeborgh Invest. “We dachten: we gaan het lekker met ons vieren doen. Maar we zijn sindsdien gestaag gegroeid, er kwamen zeven collega’s bij. Uitstekend opgeleide professionals, waaronder een aantal Register Valuators. En zelf ben ik dat ook. En wij zijn een hartstikke leuk team.”

De vier partners brachten ieder hun eigen netwerk mee, nieuwe cliënten meldden zich vooral via mond-tot-mondreclame, InCorpe hoefde nooit hard aan de weg te timmeren, intensieve publiciteitscampagnes waren niet nodig, groeien ging min of meer vanzelf. Oude Weernink:Onze kracht is het verder bouwen vanuit bestendige relaties en uitstekend werk doen. Maar we gaan nu tóch wat actiever worden op onder andere sociale media. Want dat horen we vaak: jullie zijn er wel, maar we zien jullie te weinig.” De Twentse bescheidenheid zou daarbij ook best een rol kunnen spelen, beaamt hij.

De cliënten zijn voornamelijk MKB-bedrijven, waaronder ook veel familiebedrijven en soms start-ups, scale-ups. De experts van InCorpe adviseren en begeleiden vooral wanneer de ondernemer plannen tot verkoop van zijn bedrijf heeft. Daarnaast bijwaarde bepalingen, strategisch-financiële vraagstukken, rendementsanalyse en -verbetering, financiering en herstructurering. “De overdracht van een familiebedrijf is vooral een emotioneel proces”, zegt André Oude Weernink. De begeleiding van zo’n proces vraagt dan ook vele jaren ervaring, kennis en een soepele combinatie van vaardigheden.

Een belangrijk advies voor ondernemers: “Als je je bedrijf te zijner tijd wilt verkopen, begin daar dan tijdig over na te denken, liefst zo’n vijf jaar van tevoren. En schakel vroegtijdig een sparringpartner in. Dat is belangrijk voor het denkproces, want het kost tijd om naar zo’n beslissing toe te groeien en om dat fiscaal-juridisch en financieel goed voor te bereiden. Als je emotioneel eenmaal zo ver bent, dan kan een verkoop binnen zes maanden tot een jaar worden afgerond.”

Zo’n geslaagde transactie waarbij alle partijen tevreden en opgelucht zijn, dat is altijd een feestelijk moment. “Dat geeft echt een kick!” Vaak komt bij de notaris de champagne op tafel en even traditioneel is het ‘closing dinner.’ Een intensieve periode van jaren wordt daarmee afgesloten. En zo hebben wij er de afgelopen jaren al veel met succes afgerond.

Ruim vijf jaar InCorpe: hoe nu verder? André Oude Weernink krijgt die vraag vaker te horen. Lachend: “Je zult ons niet snel op de Zuidas aantreffen. Ik denk dat we binnen een paar jaar naar een omvang van vijftien mensen groeien. Niet meer, want wij hechten aan een overzichtelijk team met korte lijntjes, met handhaving van onze kwaliteit en ervaring en tijd voor opleiding en andere activiteiten.” Zo’n omvang kent een wendbaar karakter en trekt ook mensen die zich in een kleine organisatie thuis voelen. Bij grote organisaties gaan immers procedures en bureaucratie een rol spelen. En dát willen de partners van InCorpe juist vermijden. “Anders waren we wel een groot kantoor geworden.”

Nee, André Oude Weernink heeft er geen spijt van de stap naar zelfstandigheid, ruim vijf jaar geleden. “Ik denk wel eens: dat hadden we eerder moeten doen!” Ze zijn allemaal trots op hun bedrijf en de sfeer is uitstekend. Lachend: “Ik zeg wel eens: bij ons draait het om de drie P’s: Plezier, Professionaliteit en Poen!”

En vervelen doet hij zich niet: Oude Weernink is ook voorzitter van de Raad van Toezicht van RTV Oost, vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Marketing Oost en voorzitter van de Green Business Club Twente. Daarnaast is hij sportief actief met hardlopen en mountainbiken.

Partner

André is een ervaren adviseur op het gebied van corporate finance, bedrijfsanalyse en rendementsverbetering, financiering, externe verslaggeving, administratieve organisatie en interne beheersing, en financiële informatievoorziening. Sinds jaar en dag fungeert hij als klankbord en trusted advisor voor ondernemers en toezichthouders in het bedrijfsleven en in de not-for-profitsector.

Specialismen

bedrijf verkopen
waarderingsrapport
strategisch en financiële analyse
opvolging familiebedrijf

Meer weten?

Heeft u een vraag over hoe InCorpe u kan helpen of adviseren?
Neem dan contact op, we maken graag kennis met u!

Contact met InCorpe

Direct contact met ons

Antwoord binnen 24 uur

Mail naar info@incorpe.nl

André Oude Weernink: ‘Met beide benen in de modder staan’