Case

Nieuwe aandeelhouders Momapack kijken tevreden terug op overnameproces

Ze kijken tevreden terug op een bijzondere en intensieve periode: met hun drieën namen ze Momapack over van de directeur-aandeelhouder. ‘Een life changing event’, zegt Jasmijn Jansen. Het overnametraject duurde ongeveer een jaar, maar de aanloop was ruimschoots eerder begonnen. Adviseurs van InCorpe begeleidden de transactie. “Ze toonden zich echt betrokken.”

door

Partner

Momapack in Tubbergen is gespecialiseerd in (technische)maatverpakkingen van polyethyleen en polyurethaan schuimen voor klanten in de Benelux. Deze schuimen worden ingezet als schokabsorberende verpakking, presentatiemiddel of als technisch schuimdeel. Het bedrijf werd in 2012 opgericht door Frank Leeuw. Hij wilde rond zijn zestigste met pensioen. “Daar hebben we jaren gezamenlijk naartoe gewerkt”, zegt Jasper Geerink. Hij vormt met Jasmijn Jansen en Maikel Leeuw zowel het management als het personeel, en samen zijn ze de nieuwe aandeelhouders.

Frank Leeuw maakte er geen geheim van dat hij Momapack graag aan het drietal zou willen verkopen, vertelt Jasmijn. Dat zagen ze zelf ook best zitten. En ze hadden het al eens gehoord: begin op tijd met het overnameproces, want zoiets duurt langer dan je denkt. Maar dat viel achteraf best mee, constateren ze. Dat lag natuurlijk ook aan de goede verhoudingen. En ze zorgden voor een soepele aanloop: de drie namen in de afgelopen jaren steeds meer managementtaken over.

Anderhalf jaar geleden werd het serieus. Voor de begeleiding nam het drietal InCorpe in de arm. “We kregen van een kennis het advies om eens met Hans Bredewoud te praten. We hadden meteen een heel prettig contact. Iemand met een nuchtere benadering en veel interesse in wie je bent en wat je doet. Er kwam een Informatie Memorandum (IM) op tafel, dat de basis vormde voor het overnametraject en eigenaar Frank nam z’n eigen adviseurs mee.

Wat het drietal, inclusief Maikel, de zoon van Frank, ook beviel: InCorpe leverde een compleet pakket aan adviezen, er waren geen andere specialisten nodig. “Ze hebben alle financiële en juridische kennis in huis”, zegt Jasmijn. Ook Tom Bertelink kwam erbij. “Hij legde ons uit wat de overname precies inhield en bracht de persoonlijke financiële gevolgen in beeld: wat kon er wel en wat niet? Wat als het bovenmatig goed zou gaan met ons bedrijf? En wat als het minder zou gaan? Dat inzicht verschafte ons een belangrijk stuk zekerheid”, zegt Jasper.

Het was een transparant proces, aldus de drie. “Daar hebben we zelf ook veel van geleerd!” Al snel was duidelijk wat de vraagprijs was voor Momapack. De bedrijfsvoering en resultaten waren namelijk voor iedereen bekend en inzichtelijk. Echter bleken er wel veel wegen naar Rome te leiden om tot een overname te komen waar alle partijen tevreden mee waren. Hierin kwam de creatieve en specialistische kant van InCorpe goed naar boven. “We hebben de gulden middenweg bewandeld en dat is vooral de verdienste van Hans en Tom.”

Het was niet alleen een financieel-technisch proces, vertellen ze. “We waren er ook emotioneel heel nauw bij betrokken. Momapack is immers ook óns kindje! Dat zagen de adviseurs van InCorpe ook. Zij zijn de professionals die door die emoties heen kunnen kijken. We konden ze ook dag en nacht bellen, ze waren er echt bij betrokken!”

Ze weten het nog precies: op 14 februari vorig jaar vond het eerste contact met Hans Bredewoud plaats en op 31 maart van dit jaar zaten ze in feestelijke stemming bij de notaris. “Naar mijn gevoel was het in vijf maanden geregeld, zo snel ging het”, zegt Maikel. Die soepele voortgang was ook mogelijk door de kennis en knowhow bij InCorpe, vertellen de drie nieuwe aandeelhouders. “En ze hebben goeie contacten. Zo kunnen ze snel schakelen met de bank, onze boekhouder, juristen en de notaris.”

Ze kijken terug op een hectische, emotionele periode, met als resultaat een goede deal waarover alle partijen tevreden zijn. Jasmijn: “Wij hebben onze droom en wensen bij InCorpe neergelegd, zij hebben dat omgezet in realiteit.” Nog plannen? “We hoeven niet de allergrootste in onze branche te worden, maar we willen ook niet blijven stilstaan. En we willen nog eens verhuizen naar een andere bedrijfshal.” Jasper: “En verder gaan we door met waar we goed in zijn: persoonlijke aandacht, afspraken nakomen, goeie service en oplossingen van hoge kwaliteit!”

Ze kijken met veel waardering terug op de steun en begeleiding van InCorpe. “We hebben er contacten voor het leven mee gelegd. Want we hebben elkaar goed leren kennen in een voor ons zo belangrijke periode: het was voor ons een life changing event!”

Over Momapack

Momapack in Tubbergen werd in 2012 opgericht door Frank Leeuw, die tientallen jaren ervaring had in de toepassing van schuim voor allerlei verpakkingen en presentaties. Hij begon als eenmansbedrijf en in de afgelopen jaren kwamen er drie medewerkers bij die nu ook het managementteam vormen en bovendien aandeelhouder zijn. Jasper Geerink en Jasmijn Jansen zijn verantwoordelijk voor de verkoop en Maikel Leeuw voor de productie en logistiek. Ze ontwikkelen, produceren en verkopen vanuit Tubbergen, hebben alle bewerkingstechnieken in huis – van digitaal snijden en frezen tot en met waterstralen en stansen – en werken intensief samen met Kretschmar GmbH in Hannover, één van de grootste schuimverwerkers van Duitsland.

Partner

Hans is een ervaren adviseur op het gebied van corporate finance en gespecialiseerd in bedrijfswaarderingen. Hij adviseerde reeds vele ondernemers bij het sluiten van deals in het kader van de koop of verkoop van ondernemingen. Hij is voor ondernemers dan ook een graag geziene sparringpartner en een trusted advisor.

Specialismen

waarderingsrapport
bedrijf verkopen
MBI
werknemersparticipatie

Meer weten?

Heeft u een vraag over hoe InCorpe u kan helpen of adviseren?
Neem dan contact op, we maken graag kennis met u! 

Contact met InCorpe

Direct contact met ons

Antwoord binnen 24 uur

Mail naar info@incorpe.nl

Nieuwe aandeelhouders Momapack kijken tevreden terug op overnameproces